• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Analiza efektów długookresowych polityki pieniężnej.

Antocyjany są przede wszystkim odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w różnych owocach, pełniąc podobną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona oraz w trakcie procesu maceracji jest eliminowany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to znaczący proces w procesie nadania odcienia winu. Są odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, bowiem już ich sok jest koloru czerwonego. Najbardziej znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Odmiany te są jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony czy też różowy, zależy absolutnie, od sposobu, w jaki się wykrywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są wspólnotą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na barwy od purpurowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się w zasadzie antocyjanom.

1. Zobacz więcej

2. Informacje

3. Triki

4. Zobacz stronę

5. Sprawdź stronę

Categories: Biznes

Comments are closed.